Diş çapraşıklıkları çocukluk döneminde süt dişlerin yerini asıl dişlerin alması ile başlayan bir süreçtir. Bu süreç çocukta bulunan alışkanlıklar ve genetik olarak çocuğa aktarılan özellikler dişlerde çapraşıklıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bu süreç mutlaka kontrol altına alınan ve alınması gereken bir süreçtir. Bu süreci en iyi çocuğun ailesi gözlemleyebilir ve takip edebilir.
Bu konuda en ufak bir şüpheniz varsa mutlaka bu süreci bir diş hekimi ile beraber kontrol etmeli yine bu sürece etki edebilecek bir takım önlemleri çocuğuğunuzun asıl dişleri sürülmeye başlamadan almaya çalışmalısınız. Bazı ebeveynler süt dişleri döneminde bu dişlere pek önem vermezler ve bakımını (temizliğini) yapmazlar. Bu durum çok yanlış bir bilgi yada bu konuda yeteri kadar bilinçlenememektedn kaynaklanmaktadır. Süt dişleri yerine sürülecek olan dişlerin öncüsüdür. Bir nevi yerine gelecek olan dişlere rehberlik ederler. Bu dişler ne kadar sağlıklı olursa ve iyi bakılırsa yerine gelecek olan dişlerde o kadar sağlıklı ve bakımlı olacaklardır.
Çocuklarda meydana gelen diş çarpışıklıkları yani dişlerin düzgün sıralanıyor olmayışı ileride bir takım problemlerinde habercisi niteliğindedir. Ne gibi durumlar olsabilir sorusuna ise;
– Çapraşık dişlerden ötürü yemek artıklarının bu bölgere rahat girmesi ve kolay tamızlenememesi sıkça meydana gelen çürümelere neden olur,
– Diş etlerinde ağrılara, hastalıklara ve eklem ağrılarına neden olur,
– Diş tedavilerinin maddi olarak büyük bir külfete ve uzun süren tedavilere neden olur,
Dişlerde meydana gelen çapraşıklıkların nedenleri nelerdir ?
– Süt dişlerinin yeteri kadar özenli bakılamaması: Süt dişlerine yeteri kadar özen gösterilmemesi ve nasıl olsa geçici dişler olarak görülmesi
– Beslenme bozuklukları: Özellikle çocukların yeteri kadar beslenmemesi ve vitamin takviyesi yapılmaması çene ve yüz yapısında meydana gelen hacimsel küçülmeye ve çenelerinde yeteri kadar yer bulamayan dişlerin birbirinin üzerine binercesine çıkmaya başlamaları
– Çocuğun ağızdan nefes alması: Çocukluk döneminde geçirilen bazı rahatsızlıklar, burunda meydana gelen rahatsızlıklar, solunum yollu güçlüğü çocuğun ağızdan nefes alış verişine ve bu alışkanlıkla beraber alt çenenin öne doğru yerleşmesine neden olur. Öne doğru yerleşen çene ile beraber dil on dişleri iter dişlerin doğru bir şekilde sürülmelerine engel olur.
– Parmak emme alışkanlıkları: Yeni doğan çocuklarda aşırı derecede emme isteği vardır. Bu istek anne tarafından yeteri kadar karşılanılmadığı zamanlarda bebeklerde parmak emme alışkanlığına dönüşür. Bu durum dişlerin çapraşık olmasına en büyük nedenlerdir.
– Yalancı emzikler: Yalancı emzikler aşırı kullanıldıklarında etki alanında bulunan dokuları zedelemekte ve bu bölgelerde düzensizliklere aynı zamanda ağız kapanış bozukluklarına neden olmaktadır.
– Çocuklarda yatma pozisyonu önemlidir: Çocuklarda yatma pozisyonu çenenin konumu itibarı ile çok önemlidir. Yüz üztu yatan bir çocukta çeneye olan baskı artacağı için cenede bir takım yapısal bozukluklara neden olabilir.
– Tırnak yeme, kalem ısırma, dudak ısırma alışkanlıkları: Bu alışkanlıklar çenede ve dişlerde tahribatlara ve çapraşıklıklara neden olacaktır
– Diş etlerinde ve damaklarda meydana gelen problemlere bağlı olarak oluşan düzensizlikler
– Süt dişlerinin sağlıklı bakılamamasından dolayı erkenden kaybedilmesi ve oluşan boşluklar
– Hormonal dengesizlikler
– Genetik olarak çapraşık dişlere olan yatkınlık
Yukarıda saymış olduğumuz düzensizlikler dişlerde çapraşıklıklara neden olabilecek etkenlerdir. Süt dişlerinin çıkmaya başladığı ve devamında alınan önlemler ile birlikte çocuğunuzun daha bakımlı sağlıklı dişleri olacaktır.
Çapraşık dişlerde tel tedavisi
Diş çapraşıklıkları ortodontik tel tedavisi ile yaklaşık olarak 1 – 1,5 senede düzeltilebilen bir durumdur. Bu zaman aralıkları dişlerin ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Günümüzde ortodontik tedavileri oldukça kabul görmüş ve ortodontik tedavilerin uygulama alanları teknolojininde ilerlemesi ile son derece gelişmiş ve genişlemiştir. Ortodontik tedavilerde görünmeyen braket ve içten tel tedavileri ile çapraşık diş tedavileri geliştirilmiş daha estetik bir konuma getirilmiştir. Diğer yazılarımızda bu konularla ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çapraşık tel tedavisi hangi yaşlarda uygulanır ?
Çapraşık diş tedavilerinde yaş problem değildir. Hasta hangi yaşta olursa olsun bu tedavi uygulanabilmektedir. Erken yaşlarda yapılan tedavilerde aşamalar daha kısa süremekte ve daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
Çapraşık diş tedavilerinde görünmeyen diş telleri varmıdır ?
Evet. Son yıllarda en sık tercih edilen çapraşık diş tedavilerinden birisidir. Dişlerin arkasından geçirilen ve dışarıdan belli olmayan diş tel tedavisi ve hareketli takılıp çıkarılabilen apareylerle yapılan tedavi uygulamaları vardır.